Hästrikets Biodlarförening © 2023 • info@hastriketsbiodlare.se
Verksamhet
Medlemsmöte 29/1 2024
Vid årets första medlemsmöte presenterades Tomas Lund som nyvald ordförande i föreningen och Thomas Karlsson tackades för de gångna årens arbete och engagemang.
Thomas Nolin gav en kort information kring eventuella ändringar angående vem som ska sköta Bitillsynen i framtiden. Därefter en genomgång av den viktiga Bihusesynen inför årets honungs bedömning. En ny uppdaterad husesyn finnas att hämta på SBRs hemsida. (Bihusesyn 2024)
Efter genomgången delades vi in i fem grupper där vi samlades gruppvis kring var sitt bord. Kenneth Karlsson (honungsbedömmare) instruerade oss i vår uppgift för kvällen att göra en bedömning av fem olika burkar med honung ifall det går att avgöra på smak och lukt från vilken/vilka växter nektarn kommer ifrån. Vi testade även förpackning, färg, renhet, smak och konsistens. Allt detta noterades i ett protokoll.
Vi fick bra förståelse för hur svårt det är att göra en honungs bedömning utan tillräcklig erfarenhet av att prova många olika sorters honung.
Thomas Karlsson redovisade resultatet av fem inlämnade honungsburkar för pollenanalys gjord hos Blåklintens Bigårdar, Alf Andersson, Sveg.
Ett resultat kanske inte alltid blir som man tror då våra bin flyger där draget är som störst, inte efter placering av samhällena.
Fika och lottdragning under kvällen.
Medlemsmöte 26/2
Temat för andra mötet var återigen fokus på honung. Honung är inte bara honung. Sommelier Petra Varenhed inbjöds att
hålla en föreläsning som gav verktyg för att vi ska kunna beskriva honung för kunder och andra intresserade. Att göra smakbedömningar är ett redskap i arbetet när vi ska marknadsföra, utveckla och utvärdera våra produkter.
Här fick vi också prova och utvärdera flera sorters honung vilket gav inspiration att hålla honungsprovning hemma med gäster.
Fika och lottdragning under kvällen.
Medlemsmöte 25/3
Tredje och sista medlemsmötet innehöll bra och saklig information kring bihälsa. Preben Kristiansen (konsult i bisjukdomar) hjälpte oss att reda ut hur vi kan upptäcka bisjukdomar som varroa och amerikansk yngelröta samt hur man bäst organiserar varroabehandlingar under biåret. Vi gick igenom dels symptom och var man kan skaffa information och hjälp vid misstanke av Ay, dels olika behandlingsmetoder för varroa. Frågorna var många och svaren mycket behjälpliga.
Fika och lottdragning under kvällen.
Sommarutflykt 31/8
Sista lördagen i augusti åkte 20 st biodlare från föreningen till Öland med målet att besöka Sollidens biodlare och Ölands biodlarförening. Efter en morgonfika i stora Rör och en kort promenad i Halltorps hage fortsatte vi till Solliden. Där fick vi ta del av både Sollidens historia och bigårdens skötsel och hantering. Resan avslutades på Capellagården med avsmakning av hemmagjord glass med bl.a. honung som ingrediens.